• OSP Radni listovi

    ONE STROKE PAINTING radni list: obostrani tisak, plastificirano. Uključuje prikaz svih poteza, vrstu kistova i popis korištenih boja. Autor: KRISTINA UVODIĆ OSCI-2

  • wOil "zelena revolucija"

    Veliko hvala svima koji su se družili s nama na današnjoj prezentaciji! Drago nam je čuti da vijesti o wOilsima putuju munjevitom brzinom-svi naši današnji posjetitelji bili su jako dobro "teorijski" upućeni, pa nam nije preostalo ništa drugo nego da vam i demonstriramo ove nevjerojatne i fenomenalne boje u praksi. Za 30-tak minuta nastala je ova slika sa svim osobinama klasičnog slikanja uljima, no nakon završetka kistove smo oprali-vodom! Prva, uvodna radionica u svijet wOilsa na rasporedu je već za nekoliko dana, a slijedi i mnogo novih...stay tuned

  • OSP G.K. M.Marulića Split

    Još jedna u nizu BESPLATNIH prezentacija ONE STROKE PAINTING tehnike, ovaj put u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

  • Frankfurt Messe 2. put

    Jučer se vratih doma s puta. Po drugi put posjetila sam CreativeWorld u Frankfurtu, najveći europski i svjetski sajam u art & hobby svijetu. Sve što možete i ne možete zamisliti, već poznato i nepoznato, proizvedeno i tek zamišljeno, popularno i anonimno, profesionalno i amatersko došlo je u Frankfurt predstaviti se u gomili od više od 3000 izlagača i 100 000 posjetitelja...

  • HM gost: Jimmy Leslie

    Jimmyja sam primjetila prvi put u Frankfurtu prošle godine, 2012. , dok je sprejao po platnu višemetarsku sliku na najvećem štandu na sajmu i pravio vjerojatno najveći nered ikad viđen tamo. U trenutku kad sam ja prolazila, nije bilo posjetitelja oko njega, pa sam mogla neometano promatrati taj prizor...

Best Blogger Tips

Share

nedjelja, 1. srpnja 2012.

Tri rijeke & nova iskustva

 

Nakon nekoliko raftinga po domaćim rijekama, divnim, zelenim  i pitomim, čule smo od iskusnih da bi valjalo otići na rafting na Tari. Da je Tara najveća i nazanimljivija rafterima na obližnjim prostorima, brža, jača i  posebne boje. Nisam imala pojma gdje je Tara, ni koliko mi treba do tamo, ni kojim se cestama putuje. Veliki je vikend, dva praznika uklopljena u nj, mnoštvo Hrvata odlazi na “mali godišnji”. Krenusmo i mi u nepoznato…

DSC03594             DSC03602

 

Prvi rogonja sa slike desno nije krava. Zaletio se prema autu…počelo je slutiti na avanturu…;)

DSC03603        DSC03634

 

Kad se bilo gdje ode na rafting, svatko se hvali “svojom” rijekom. Tako smo i mi stalno mislile na Cetinu i pričale lovačke priče ;). Ali, mora se priznati – Tara je veća, brža, dublja, ledena (na mjestima 4 stupnja C) i obećava izvrstan rafting! Iako je okružuju duboke crnogorične i prastare šume (u blizini se nalazi najstarija prašuma u Europi, a kažu i jedina), nije zelene već posebne tirkizno-plave boje, koju joj daju kemijski sastav stijena i količina minerala u njoj.

 

DSC03762

DSC03761

DSC03759

DSC03760

Dakle, vani je temperatura +30 i više, lipanj je, 13 sati, a ledena temperatura vode probija i kroz neopren. E, ovdje Cetina vodi 1:0, na svakom raftingu možeš i uživati u kupanju.

Zahvaljujući lošoj organizaciji i nedostatku vodonepropusnih vreća, nisam mogla ponijeti fotoaparat na sam rafting, pa ste ostali zakinuti za nekoliko fantastičnih snimaka, kao što su prijelaz crnogorsko-bosanske granice, kad se morate iskrcati iz čamca, pješke proći granicu, pa se opet ukrcati u čamac; genijalne upjevane ekipe raftera iz Ogulina u sastavu 4 cure + 1 momak, iskusnijih no što bi se to moglo reći imajući njihove godine života na umu,s kojima sam imala čast dijeliti čamac nakon prijelaza granice i koji su me vokalno i  veslački oduševili; prizora Tare i Pive koje se stapaju i tako čine rijeku Drinu, s maglicom u 16.30 h iznad pvršine kao u spotovima Nicka Cavea… Fotografije iznad snimio je ćiribimbeći fotograf u čeki s kamenjara, s kopna, ali posebna pohvala ne ide njemu, već skipperu, za izvrstan tajming, vođenje i dramatične trenutke ;)))).

DSC03763

Ovom prilikom zahvaljujem svim poskocima i bjelouškama što su nas izbjegavali, iako smo stalno slušali upozorenja kako okoliš vrvi njima i kako ih se može sresti na svakom koraku. ;)

Dan nakon raftinga, putem prema zapadu krenule smo u 6 ujutro. Ovdje su jutra uvijek maglovita, magleni duhovi rijeke dahću … Oblaci su stalno bili prisutni, samo se dižu i spuštaju, no to ne znači da ne slijedi vruć i sunčan dan. A na Drini-ćuprija…Fotografirano iz auta u vožnji.

DSC03632

DSC03592

 

Pauzu za kavu smo odlučile napraviti u uzavrelom Mostaru, uz treću rijeku ovog putovanja – Neretvu.

DSC03754

DSC03651              DSC03649

 

Odavno ga želim posjetiti! Tamo sam bila posljednji put kao dijete, valjalo je obnoviti uspomene i napraviti nove…

DSC03658 DSC03653 DSC03654

DSC03647       DSC03751

Našlo se i vremena sa savladavanje strahova, npr od visine…

DSC03644 

Pogodite odakle je ovo fotografirano…

DSC03758

Da, baš s vrha!

Osim prilika za savladavanje starih, bilo je vremena i za stjecanje nekih novih strahova, npr, klaustrofobije…Zakinula sam vas za panoramske fotografije s vrha džamije jer sam bila previše zauzeta spuštanjem, tj,jurnjavom po 80 cm širokim spiralnim stubama natrag…Ovo je doista bio najadrenalinskiji potez ovog vikenda!

Jako ljubazna gospođica koje je prodavala ulaznice za najstariju i najveću džamiju u Mostaru, i koja me je pustila unutra unatoč prekratkoj suknji, rekla je:” E, ne bi vam se ja gore popelaaaaaa….”.

Tražeći hitnu hladovinu, naišle smo na jako, jako posebno mjesto-kafić u prirodnoj pećini prigodnog imena ”Ali Baba”.  O-du-še-vlje-ne!  Nismo mogle sjediti na jednom mjestu, stalno smo se premještale, jer je svaki kutić bio toliko poseban.

DSC03659            DSC03668

DSC03663             DSC03669

 

DSC03667             DSC03671 DSC03660                            DSC03661

 

Nakon kave, ledene limunade i “Neretvanskog vjetra”, novo iskustvo br. 14: pušenje nargile!

Počašćene što smo za nargila party dobile  na korištenje posebnu prostoriju, koja je tek sređena i još nije otvorena za posjetitelje, ušle smo širom otvorenih očiju..i  imale što vidjeti i namirisati!  Snažni mirisi lavande i ljekovitog bilja, hladovina prave špilje, zagasito svjetlo i orijentalno iskustvo….vlasnik definitivno ima viziju i zna kako je pretočiti u stvarnost! Pogledajte i sami!

DSC03674 DSC03688

 

 DSC03696        DSC03685

 DSC03694    DSC03679

 

DSC03749 DSC03746

      DSC03712

Informacija neznalicama poput mene :nargilama se ne puši duhan, već voćni čajevi i aromatizirane biljke. Smisao svega je, pretpostavljam- meračenje. Svakako lijepo mirišu i možete vježbati pravljenje  kolutića od dima ;)  Sve četiri smo probale, ali neke su talentiranije od drugih ;)))…

DSC03716           DSC03731

    

Bilo kako bilo, kad vidim nargilu, ne mogu da se ne sjetim Carrollove gusjenice…

I tako, umorne i hihotave, gurnule smo glave pod česmu, smočile kosu i krenule dalje na zapad. 800 km u tri dana. Nije loše ;)

DSC03638

E, skoro zaboravih: znate li što kaže Mujo kad vidi krokodila u rijeci?

“Nemoj, Lacosta, majke ti!”

Pin It

7 komentar(a):

  1. Cek, stani, polako, smiri se srce moje..uhh, prosto ne znam sta prvo :)
    Rafting Tarom je moj idealni hanimun (ako ikad budem resila da se udam :))
    U Mostaru nisam bila dobrih 20 godina i ovo mu dodje kao "dodti na spisak gradova koje treba obnoviti". Divno ste se vi isprovodile :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako je to kad ne planiraš, gotovo uvijek dobro ;)U Mostar ću se morati i vratiti, jer pola nisam stigla vidjeti.Ne čekaj hanimun, ajde odmah! U trideset i nekoj te isto uhvati lumbago nakon ledene rijeke ;DDD Jel se rafta u kod vas? I gdje?

    OdgovoriIzbriši
  3. Kanjon Matke, reka Treska - najbolja staza na Balkanu (dodushe, kanu varijanta samo za jednoga)i, cini mi se, izvor Vardara (znam da su pravili nesto ali ne znam dokle su stigli)

    OdgovoriIzbriši
  4. Branka Ćićerić1. srpnja 2012. u 21:46

    Predivne slikice :)

    OdgovoriIzbriši
  5. wow, genijalan post, prosto sam ljubomorna na iskustvu <3
    i sve i to danas djeluje osvježavajuće, a to i te kako dobro dođe ;-D

    OdgovoriIzbriši
  6. Suoer fotke, mmm koje osvježenje na ovu vrućinu, drago mi je da si ih podjelila sa nama, a što se tiče meračenja nargile i ja sam uživala u njoj u Mostaru i ne triba puno za "navući" se haha ...

    OdgovoriIzbriši