• OSP Radni listovi

    ONE STROKE PAINTING radni list: obostrani tisak, plastificirano. Uključuje prikaz svih poteza, vrstu kistova i popis korištenih boja. Autor: KRISTINA UVODIĆ OSCI-2

  • wOil "zelena revolucija"

    Veliko hvala svima koji su se družili s nama na današnjoj prezentaciji! Drago nam je čuti da vijesti o wOilsima putuju munjevitom brzinom-svi naši današnji posjetitelji bili su jako dobro "teorijski" upućeni, pa nam nije preostalo ništa drugo nego da vam i demonstriramo ove nevjerojatne i fenomenalne boje u praksi. Za 30-tak minuta nastala je ova slika sa svim osobinama klasičnog slikanja uljima, no nakon završetka kistove smo oprali-vodom! Prva, uvodna radionica u svijet wOilsa na rasporedu je već za nekoliko dana, a slijedi i mnogo novih...stay tuned

  • OSP G.K. M.Marulića Split

    Još jedna u nizu BESPLATNIH prezentacija ONE STROKE PAINTING tehnike, ovaj put u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

  • Frankfurt Messe 2. put

    Jučer se vratih doma s puta. Po drugi put posjetila sam CreativeWorld u Frankfurtu, najveći europski i svjetski sajam u art & hobby svijetu. Sve što možete i ne možete zamisliti, već poznato i nepoznato, proizvedeno i tek zamišljeno, popularno i anonimno, profesionalno i amatersko došlo je u Frankfurt predstaviti se u gomili od više od 3000 izlagača i 100 000 posjetitelja...

  • HM gost: Jimmy Leslie

    Jimmyja sam primjetila prvi put u Frankfurtu prošle godine, 2012. , dok je sprejao po platnu višemetarsku sliku na najvećem štandu na sajmu i pravio vjerojatno najveći nered ikad viđen tamo. U trenutku kad sam ja prolazila, nije bilo posjetitelja oko njega, pa sam mogla neometano promatrati taj prizor...

Best Blogger Tips

Share

srijeda, 31. kolovoza 2011.

Art Deco


Fotografija0372  Fotografija0385
Bilo da su u pitanju čitanje knjiga, maštovita sanjarenja, gledanje filmova, putovanja, izložbe, likovne monografije, tuđe priče koje načujem na štekatu (c,c,c..!)-  ja sam pravi retro-tripper. Postoje dijelovi povijesti umjetnosti i kulture  koji me oduševljavaju svojom estetikom,propitivanjem konzervativnog, lekcijama, u kojima uživam i gledajući i slušajući i dodirujući, a najviše u -zamišljajući. Ono, u stilu:možda je i bilo tako  kako mi se čini, a možda i nije.  Jedna od dražih stanica na koje navratim u tim tripovima je secesija.


DSC00720


Dakako da sam se uzvrpoljila čuvši za izložbu Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Ponosna činjenicom da sam sudjelovala u stvaranju brojke od 76 552 posjetitelja, donosim vam virtualnu avanturicu-moj doživljaj izložbe s vlastitim fotografijama eksponata te  pokojom intimnom upadicom koju možda uopće niste tražili, ali ju je nemoguće zaobići, s obzirom na gorljivu zaokupljenost temom.

DSC00729





Josephine Baker, pjevačica, plesačica i glumica







 Vrijeme između dva rata. To je ono vrijeme Hercula Poirota, Josephine Baker, Grete Garbo i Ite Rine... Mary Jane cipele, jazz i charleston, resice na haljinama, Orient Express,šeširi, noćni život, jake boje ruža s izraženim "v" na gornjoj usni, cabaret, žene s cigaretama i prvim kratkim frizurama, glossy automobili...

Fotografija0387Fotografija0389
Peugeot 302 cabriolet iz 1936. godine

DSC00742 DSC00718
Na prvoj fotografiji su haljine i kozmetika supruge gradonačelnika Osijeka gđe Matilde Hengl, “dame rafiniranog modnog stila” . Na drugoj su večernje haljine anonimne vlasnice.

Fotografija0366 Fotografija0367
Ljepotice s izložbe
Fotografija0370 Fotografija0369
Odjeća za ljeto i plažu i neki novi šeširi i kape

To je vrijeme kada je Klimt je drmao Parisom i Bečom, a marketing se rađao i razvijao na  posterima i reklamama započinjući eru konzumerizma koja vlada i do dan-danas. Funkcija i estetika išle su ruku pod ruku, umjetnost je postala dio svakodnevnog života, tehnologija i industrija uplivale su u masovnu kulturu i više nije bilo puta natrag..
Fotografija0381 Fotografija0382
Fotografija0383  Fotografija0375
Poznati su vam? Sigurno ne i u ovakvim izdanjima…

DSC00744 Fotografija0379
Ovakav veliki već sam vidjela, no ovaj manji je “džepni”, portable verzija

Vjerujem da se tada začeo način života kakav živimo i danas, i zato nam se valja povremeno navratiti na ovu stanicu, da se podsjetimo ili naučimo kako je, kada i zašto sve počelo.

Ako  zagrebemo ispod površine tog blještavila, naći ćemo tu i mnogo drugih stvari...kao npr. veliku svjetsku krizu dvadesetih i tridesetih godina, gladan i siromašan narod, pripremanje jedne od najvećih ljudskih i svjetskih strahota u vidu drugog svjetskog rata... Jesu li ljudi upravo zato imali izrazitu potrebu da uljepšaju sve oko sebe, zatvarajući oči nad onim što se osjećalo da će doći?


Izložba nam govori o tome kako je bilo doma u ovo vrijeme, u Hrvatskoj, u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Hvaru, na Krku….



Fotografija0377

DSC00721 
Ivo Tijardović, skladatelj, slikar i ilustrator,   diplomirani glumac i scenograf i kazališni direktor


DSC00726 DSC00722
Ilustracije Ive Tijardovića
 DSC00725 DSC00724

Ovo vrijeme je moja generacija, kao i mnoge druge povijesne lekcije, učila kroz barba Smojino “Velo misto”. I čuli i učili Tijardovićeve i Floramye i Kraljicu, i vidjeli art deco stil  kroz Violetin salon, i namirisali  kontrastnu pozadinu koju čine oni koji su drukčiji i ne prihvaćaju već propituju. U Splitu su sjaj i ljepota uvijek živjeli ruku pod ruku sa šporkicon i siromaštvon, kao što je i šjor Vice s Njegovon Visosti, a barba Smoje je to dobro znao, kao i to da je ravnoteža istog životno bitna za duh našeg grada.

Fotografija0376

DSC00745
I kao što rekoh na početku, valja nam se vratiti tada…da vidimo i usporedimo  valja li nam ona ravnoteža ili  priteže važ na koju stranu…I nakon što zaključimo da se u biti ništa nije promijenilo, poput prve avijatičarke ne obazirati se, prva se ošišati na kratko, krenuti i –preletjeti.
DSC00730Pin It

11 komentar(a):

  1. prekrasno rečeno :) :) sviđa mi se osvježeni izgled bloga

    OdgovoriIzbriši
  2. Uživala sam čitajući i gledajući fotografije.
    Lijep pozdrav :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala što si podjelila sa nama svoj doživljaj!
    Uživala sam gledajući fotke,posebno neponovljivu splitsku kulturu življenja !

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako je ovo dobro,slikice,priča.Sve!

    OdgovoriIzbriši
  5. Super slike i "upadice"...
    Pozdrav od melanzane.

    OdgovoriIzbriši
  6. to je moja omiljena blitvarka napisala, potpisala i pofotkala, ljubac od purgerice :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Baba je tvoj obožavateeeeeeelj !!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Hej, pa ti si prava reporterka, fantastično si prenijela dojmove sa izložbe, užitak je pročitati ovako dobar post... idem opet:))

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala svima, i samo tako nastavite ;DDDD

    OdgovoriIzbriši
  10. Divan post, baš sam uživala... Ja nažalost nisam stigla otić na izložbu pa sam bila u virtualnoj online šetnji izložbom, ali privatni komentar je uvijek lijep bonus ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Drago mi je da jesi, Marina ;) Ja sam uživala u virtualnoj šetnji Parisom na tvom blogu :))

    OdgovoriIzbriši