• OSP Radni listovi

    ONE STROKE PAINTING radni list: obostrani tisak, plastificirano. Uključuje prikaz svih poteza, vrstu kistova i popis korištenih boja. Autor: KRISTINA UVODIĆ OSCI-2

  • wOil "zelena revolucija"

    Veliko hvala svima koji su se družili s nama na današnjoj prezentaciji! Drago nam je čuti da vijesti o wOilsima putuju munjevitom brzinom-svi naši današnji posjetitelji bili su jako dobro "teorijski" upućeni, pa nam nije preostalo ništa drugo nego da vam i demonstriramo ove nevjerojatne i fenomenalne boje u praksi. Za 30-tak minuta nastala je ova slika sa svim osobinama klasičnog slikanja uljima, no nakon završetka kistove smo oprali-vodom! Prva, uvodna radionica u svijet wOilsa na rasporedu je već za nekoliko dana, a slijedi i mnogo novih...stay tuned

  • OSP G.K. M.Marulića Split

    Još jedna u nizu BESPLATNIH prezentacija ONE STROKE PAINTING tehnike, ovaj put u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

  • Frankfurt Messe 2. put

    Jučer se vratih doma s puta. Po drugi put posjetila sam CreativeWorld u Frankfurtu, najveći europski i svjetski sajam u art & hobby svijetu. Sve što možete i ne možete zamisliti, već poznato i nepoznato, proizvedeno i tek zamišljeno, popularno i anonimno, profesionalno i amatersko došlo je u Frankfurt predstaviti se u gomili od više od 3000 izlagača i 100 000 posjetitelja...

  • HM gost: Jimmy Leslie

    Jimmyja sam primjetila prvi put u Frankfurtu prošle godine, 2012. , dok je sprejao po platnu višemetarsku sliku na najvećem štandu na sajmu i pravio vjerojatno najveći nered ikad viđen tamo. U trenutku kad sam ja prolazila, nije bilo posjetitelja oko njega, pa sam mogla neometano promatrati taj prizor...

Best Blogger Tips

Share

ponedjeljak, 3. rujna 2012.

Elvis has left the town


 DSC04590
Iako je gostovala u gradu još od lipnja i  iako su me moja djeca preklinjala da ih vodim, izložbu originalnih eksponata iz Gracelanda i Nashvillea nisam bila posjetila cijelo to vrijeme iz nekoliko razloga. Ulaznice u iznosu od 90 kuna nisu mi obećavale value for money onog što su brojni mediji oglašavali. Marketinški dio posla jako je dobro odrađen, plakate o izložbi mogli ste vidjeti i u trgovačkim centrima, i na portalima, i na kabinama za presvlačenje na gradskim plažama, no sjećala sam se dobro da splitsko iskustvo gostujućih izložbi uglavnom završi  razočaravajuće. U ovom slučaju bila bih pristala ili na kriterij kvantitete, ili na kriterij kvalitete, ne nužno oboje, ali mi se činilo da se neće ispuniti niti jedan.
Dilema se riješila sama do sebe. Nekoliko posljednjih dana boravka, Elvis Presley Museum, u prostoru poznatijem kao bivši splitski “Mango” , snizio je cijene na 45 kuna. Retrotripper u meni se poveselio, ne bi mi oprostio da nisam išla uživo vidjeti kako izgleda ono o čemu se već sve zna. ;)

 DSC04554
Najveći dio izložbe čine dvojezični plakati s detaljima o Elvisovu životu. U slučaju da ste slovni maratonac, možete se odvažiti i pročitati baš sve. Jeste li znali da je Elvisov brat blizanac bio mrtvorođenče? Ili da mu je otac išao u zatvor zbog krivotvorenja čekova? Sigurno niste. I sigurno vam je sada jako drago što to znate. To je svakako karika koja nedostaje (ciničan smajlić umećem ovdje, jer ove podatke možete pročitati već sa samog ulaza, dok vam istodobno pogled prelijeće po prostoriji i konačno utvrđujete da eksponata doista nema dovoljno za jednu ozbiljniju izložbu, te vam je već sljedećeg trenutka jako drago što niste platili ulaznice po 90 kn x 3…). Njegova glazbena priča započela je već u predškolskoj dobi kad je, umjesto bicikle koje je stvarno jako želio, dobio  gitaru. Eto, Misty & Zubo, vidite li da se ne događa samo vama? :))
Presladak je bio kao beba, taj Elvis. :)
DSC04556

Preskočit ćemo naglo sad sve priče u kojima  Elvis, u svojim odrastujućim godinama, osvaja glasom i talentom i baca u trans svoje učiteljice i obožavatelje.
DSC04557

Da nije bilo njega, mogla bih reći da  tipovi s obraščićima nikako ne mogu proći pod zgodne. Njegova fizionomija lica mi je oduvijek bila zanimljiva. Buckast, a s visokim jagodicama, neobično! Naravno, govorimo o mlađoj fazi.
DSC04565

Meni je osobno Elvis u mlađim danima bio više asocijacija za film, nego glazbu, jer sam ga preko filma i prvi put čula. “Viva Las Vegas” je TVZagreb najviše puta reprizirao, pa sam ga znala gotovo napamet.
DSC04568

DSC04579
“Elvis je volio skupljati ekstavagantne dragulje, elegantne automobile i najraznovrsnije oružje, budući da je bio fasciniran osobama koje provode zakon. Na početku karijere razvijao je imidž prosječnog Amerikanca vatrenog duha, koji ne nosi nikakav nakit osim ručnog sata. Stoga na fotografijama  iz mladih dana Elvisa ne možemo vidjeti s upadljivim draguljima. Poznato je, međutim, da je imao slabost prema dijamantnom prstenju (..) U 70-tima je počeo nositi prstenje na svim prstima, na nastupima i u privatnom životu. Volio je teške medaljone, zlatom optočene remene i narukvice s karikama(..) Jednom je Sammyju Davisu Jr. kupio dijamantni prsten vrijedan 300.000 $”

Ma, tko bi rekao..??
DSC04566  
DSC04591 
DSC04575
Draguljima je optočio i vlastiti primjerak lančića s munjom i inicijalima TCB kojeg je sam  dizajnirao. Isti je i poklanjao svojim prijateljima, od kojih su mnogi radili za njega. Inicijali znače “Taking care of business” i odražavaju kodeks ponašanja kojeg je očekivao od svojih zaposlenika. Munja označava brzinu, Dakle, zaključite sami. Kakav  potez od jednog šefa..pa mu ti sad reci da nećeš! Ipak je on Kralj.
DSC04561

Omiljeni automobil, zlatni Cadillac iz 1960.  ne nosi to ime tek tako – lak mu sadrži 14-karatno zlato, a opremljen je motoriziranim ormarićem za laštenje cipela, barom, televizorom i gramofonom.
DSC04586
DSC04587

Ipak, najveći i najsjajniji Elvisovi dragulji, zbog kojih je i bio to što jest, su ovi:

DSC04571 DSC04569
DSC04577


I tako, sve do… 
 DSC04574
Odvukla me sasvim ova priča od teme, htjela sam vam zapravo pričati o izložbi, a ne o Kralju. Dakle, uz sve blještavilo i sladunjavo-retro-očaravajuće detalje, izložba mi je ostavila dojam  -siromašne. Imajući na umu broj eksponata, ne brojeći plakate koji dominiraju, jasno je da  kriterij kvantitete nije pobijedio. Stalno sam imala osjećaj da priča o životu Elvisa Presleya nudi mnogo više od ovog što smo imali priliku vidjeti, i  u korist toj činjenici nije išao ni film  s prizorima iz njegovog poslovnog i privatnog života koji se prikazivao na gornjem katu izložbenog prostora.  Najveći  i najbogatiji eksponatima bio je prodajni stol, onaj fan shopovski. Iako razumijem potrebu postojanja takvog dijela izložbe, i iako je na njemu bilo pravih retro bombončića, poput ovih auto-tablica, njegova veličina i važnost u prostoru su mi  dodatno pojačali osjećaj nedorečenosti, i , ako smijem tako reći, pomalo i podcjenjivanja. Da je eksponata bilo više, sumnjam da bi impresija bila takva..
DSC04576DSC04580
A kvaliteta? Nemam s čim usporediti, nije da sam ikad ranije  imala priliku vidjeti izložbu ovakvog tipa, i previše duboko poštivam Elvisovo djelo i glazbeno nasljeđe, pa ću reći – može proći. Ima li i među vama nekog tko ju je posjetio? Voljela bih čuti i vaše mišljenje.

P. S. Nikad u  postovima ne napišem da je sve što ste pročitali stopostotno nesponzorirano i sasvim osobno iskustvo jednog običnog promatrača, tj. mene. Uvijek mislim kako se to podrazumijeva, i da nije potrebno da to posebno naglašavam. Ali, eto, rekla sam. To  vrijedi  i za sve postove, prošle, sadašnje i buduće, na ovom blogu.Pin It

8 komentar(a):

  1. mali odmak od uobicajenih tekstova :)
    Nisam neka ljubiteljica Elvisa ali cini mi se da ovo ne bih propustila :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super izložba, žao mi je što sam propustila (iako smo bili blizu Splita ali cijelodnevne gužve od Omiša do Splita su bile obeshrabrujuće).

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno je super! Nisam nikad bila na ovakvom događaju. Ma, ne, ne... Nisu pare u pitanju, ma kakvi!

    Nego šta nego je skupo, ali i vredi. U pravu si, marketing je dobro odrađen, svaka čast.

    Na mom blogu ima nagrada za tebe.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam bila na izložbi i zato sam uživala čitajući tvoj post i gledajući fotke. Čini se zanimljivim izbliza moći vidjeti sve te rekvizite, odjeću, pročitati i pokoju crticu koja baš i nije bila tako poznata.

    Viva!

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš sam si razmišljala kak mi je žao da nisam u blizini Splita tijekom trajanja izložbe pa da skoknem, ali prvotna cijena bi definitivno bila preskupa za viđeno. S popustom već, bi se isplatilo otići pa makar da vidim golden Cadillac uživo ;)
    Hvala na ovom izvještaju, uživala sam :)

    OdgovoriIzbriši
  6. ma bilo mi je prevruće iti pomislit da se dovučem do splita... čak ni zbog kralja, iako, moram priznati, što sam starija to se češće nađe u mojoj fonoteci ;-)

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisam ni ja propustila Kinga u našem gradu iako je cijena od 90 kuna bila previsoka za "kafanski izložbeni prostor" i siromašnu ponudu eksponata !

    OdgovoriIzbriši
  8. nisam isla,prvo zbog cijene a ni kasnije kad su je spustili

    OdgovoriIzbriši