• OSP Radni listovi

    ONE STROKE PAINTING radni list: obostrani tisak, plastificirano. Uključuje prikaz svih poteza, vrstu kistova i popis korištenih boja. Autor: KRISTINA UVODIĆ OSCI-2

  • wOil "zelena revolucija"

    Veliko hvala svima koji su se družili s nama na današnjoj prezentaciji! Drago nam je čuti da vijesti o wOilsima putuju munjevitom brzinom-svi naši današnji posjetitelji bili su jako dobro "teorijski" upućeni, pa nam nije preostalo ništa drugo nego da vam i demonstriramo ove nevjerojatne i fenomenalne boje u praksi. Za 30-tak minuta nastala je ova slika sa svim osobinama klasičnog slikanja uljima, no nakon završetka kistove smo oprali-vodom! Prva, uvodna radionica u svijet wOilsa na rasporedu je već za nekoliko dana, a slijedi i mnogo novih...stay tuned

  • OSP G.K. M.Marulića Split

    Još jedna u nizu BESPLATNIH prezentacija ONE STROKE PAINTING tehnike, ovaj put u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

  • Frankfurt Messe 2. put

    Jučer se vratih doma s puta. Po drugi put posjetila sam CreativeWorld u Frankfurtu, najveći europski i svjetski sajam u art & hobby svijetu. Sve što možete i ne možete zamisliti, već poznato i nepoznato, proizvedeno i tek zamišljeno, popularno i anonimno, profesionalno i amatersko došlo je u Frankfurt predstaviti se u gomili od više od 3000 izlagača i 100 000 posjetitelja...

  • HM gost: Jimmy Leslie

    Jimmyja sam primjetila prvi put u Frankfurtu prošle godine, 2012. , dok je sprejao po platnu višemetarsku sliku na najvećem štandu na sajmu i pravio vjerojatno najveći nered ikad viđen tamo. U trenutku kad sam ja prolazila, nije bilo posjetitelja oko njega, pa sam mogla neometano promatrati taj prizor...

Best Blogger Tips

Share

četvrtak, 20. rujna 2012.

Čipkasti tanjur - tutorial

6

Kako u posljednje vrijeme imam većih problema s internetskom vezom, tutorial o izradi staklenog tanjura, kojeg sam obećala u jednom od prethodnih postova, odlučih napraviti u dva (kraća) dijela. Previše fotografija u jednom postu ovih mi dana obećava višesatno sjedenje pred računalom, uz praćenje pucanja veze i velike napore da se post prebaci na blog.  Stoga ću u prvom dijelu pokazat ću tehniku obrnutog decoupagea na staklu, apliciranje zlatnih listića i čipka papira, a raspucavanje dvokomponentnim lakom ostavit će za sljedeći put. U slučaju da se odlučite slijediti ga i napraviti jedan od ovakvih tanjura, možete kombinirati tehnike ili se odlučiti za samo jednu. Tutorial je već objavljen na Portalu za žene, a u slučaju da ga niste tamo pročitali, imate priliku ovdje ;)

Odabrala sam manju verziju staklenog tanjura kakvog ste već vidjeli na izvještaju s radionica. Kad je tanjur veći, čipka papir više dolazi do izražaja i dominantniji je na tanjuru.

Čemu uopće tutorial? Pa, zbog toga što je čipka papir zapravo namijenjen sasvim drugim tehnikama i podlogama i treba biti  oprezan kada ga se aplicira na ovaj način. To je zapravo papir koji dolazi iz svijeta scrapbookinga, jako je osjetljiv i nježan jer je zapravo namijenjen  “suhim” tehnikama. Proizvodi se u nekoliko različitih debljina, a ja sam za ovaj tutorial odabrala najtanje i najosjetljivije - ali, od svih materijala upravo su mi se oni učinili pravim izborom za zaokruživanje ove vintage romantične kompozicije.

 

1

Kako bismo stakleni tanjur doista mogli i koristiti, ukrašavamo ga s donje, obrnute strane. Decoupage motiv lijepimo licem motiva prema stražnjoj strani tanjura, i to na način da prvo nanesemo tanak sloj ljepila za decoupage na tanjur, zatim priljepimo motiv pazeći da ga dobro izravnamo i da nam ne ostanu mjehurići zraka u njemu, te nanesemo još jedan sloj ljepila s gornje strane papira, mažući ga kistom od sredine motiva prema vanjskim rubovima. Ljepilo možemo posušiti sušilom za kosu ili ostaviti da se prirodno suši na zraku. Za staklo uvijek koristim Lefrancovo ljepilo za decoupage, koje je nešto kvalitetnije od ostalih i totalno prozirno, tako da se vidljivi potezi kistom na staklu svedu na minimum.

 

2

Motiv s rižinog papira sada je potpuno proziran, te ga je potrebno premazati slojem bijele akrilne boje sa stražnje strane kako bi dobio "dubinu".

 

3

 

Dok se bijela boja suši, rub tanjura premažemo ravnomjernim i ne predebelim slojem ljepila za zlatne listiće, poznatim i pod nazivom mistione. Nakon što smo ga nanijeli, moramo pričekati 10 – 15 minuta- toliko je potrebno da se supstance iz ljepila aktiviraju i tek tada možemo stavljati pozlatu. Na ovom tanjuru koristili smo srebrnu nijansu – naime, zlatni listići namijenjeni hobby tehnikama tek su imitacija onih pravih, i ne sadrže karatno zlato, ali se zato proizvode u svim mogućim nijansama – zlatnoj, bakrenoj, srebrnoj, oksidiranoj...pa čak i u kombinacijama svih navedenih boja.

Listiće nanosimo potpuno suhim kistom, pazeći da  ne dodirujemo previše sloj ljepila, kako bi i ostao suh. Ljepilo "radi" sat vremena, a ako je sloj bio jako tanak, onda i kraće - dakle, toliko vremena imate da završite ovaj rad. Nakon toga ljepilo prestaje djelovati. Listiće je potrebno premazati specijalnim lakom na bazi alkohola – shellacom.

4

Kao šećer na kraju, na prazne dijelove stakla lijepimo čipka papir. Ne smije ga se lijepiti kao papire za decoupage, jer bi se on u tom slučaju pretvorio tek u mokar papir. Na staklo treba nanijeti vrlo, vrlo tanak, gotovo suh sloj ljepila za decoupage i čipku dobro izravnati. Ako niste sigurni jeste li stavili previše ljepila, ljepilo malo pobrišite papirnatim ubrusom. Tanjur treba biti blago ljepljiv, ali ne i mokar. Ako se izgled čipke nije promijenio pri ljepljenju, znači da ste ju dobro zalijepili.

Rubove čipka papira, koji se ne vide s prave strane tanjura jer ih zaklanjaju motiv i sloj srebrnih listića,  dobro zalijepite – onako kako i inače lijepite decoupage, tako da se samo na tom dijelu čipka rastopi. To se neće vidjeti s prave strane tanjura, a vi morate biti sigurni da ste ga dobro zalijepili kako se s vremenom ne bi odigla i napuhala.

 

Vrijeme je da pogledamo rezultat:

5

Ovaj tanjur nije namijenjen niti lakiranju niti pranju – u slučaju da ga koristite za posluživanje namirnica, operite ga samo s gornje strane, pazeći da ne močite donju.

Ali, svakako je namijenjen mnoštvu šarenih kolačića, koje ćete poslužiti svojim dragima uz neki mirisni napitak i topao razgovor. Javite jeste li se igrali s čipka papirom i volite li uopće raditi na staklu? Slušam ;)

 

 

i Pin It

4 komentar(a):

  1. Radila sam samo jedan običan tanjurić sa salvetom i lakom za raspucavanje boje... zanimljivo mi je bilo raditi na staklu i namjeravam probati s jednom bocom uskoro :) Ovaj tanjur je tako sladak, motiv je super, čipka se lijepo uklopila, ma sve je za +5!! :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Super mi je tanjur, baš mi se sviđa :) dođe mi da pokušam i ja, ali i ovako nemam vremena za pola stvari koje radim tako da mislim da ću se zadovoljiti gledanjem svega što ti tu pokažeš :)

    OdgovoriIzbriši