• OSP Radni listovi

    ONE STROKE PAINTING radni list: obostrani tisak, plastificirano. Uključuje prikaz svih poteza, vrstu kistova i popis korištenih boja. Autor: KRISTINA UVODIĆ OSCI-2

  • wOil "zelena revolucija"

    Veliko hvala svima koji su se družili s nama na današnjoj prezentaciji! Drago nam je čuti da vijesti o wOilsima putuju munjevitom brzinom-svi naši današnji posjetitelji bili su jako dobro "teorijski" upućeni, pa nam nije preostalo ništa drugo nego da vam i demonstriramo ove nevjerojatne i fenomenalne boje u praksi. Za 30-tak minuta nastala je ova slika sa svim osobinama klasičnog slikanja uljima, no nakon završetka kistove smo oprali-vodom! Prva, uvodna radionica u svijet wOilsa na rasporedu je već za nekoliko dana, a slijedi i mnogo novih...stay tuned

  • OSP G.K. M.Marulića Split

    Još jedna u nizu BESPLATNIH prezentacija ONE STROKE PAINTING tehnike, ovaj put u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.

  • Frankfurt Messe 2. put

    Jučer se vratih doma s puta. Po drugi put posjetila sam CreativeWorld u Frankfurtu, najveći europski i svjetski sajam u art & hobby svijetu. Sve što možete i ne možete zamisliti, već poznato i nepoznato, proizvedeno i tek zamišljeno, popularno i anonimno, profesionalno i amatersko došlo je u Frankfurt predstaviti se u gomili od više od 3000 izlagača i 100 000 posjetitelja...

  • HM gost: Jimmy Leslie

    Jimmyja sam primjetila prvi put u Frankfurtu prošle godine, 2012. , dok je sprejao po platnu višemetarsku sliku na najvećem štandu na sajmu i pravio vjerojatno najveći nered ikad viđen tamo. U trenutku kad sam ja prolazila, nije bilo posjetitelja oko njega, pa sam mogla neometano promatrati taj prizor...

Best Blogger Tips

Share

ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

Svečana čaša- tutorial

“Svečana čaša” je jedna od radionica s najvećim brojem repriza i definitivno s najvećim brojem “lajkova”.  Kako bismo malo začinili te reprize, povremeno smo ih malo mijenjali,  ili izvedbom ili namjenom, pa je ponekad imala drugačije boje, ponekad drugačiju pastu, a ponekad je služila  kao svijećnjak ;) Nakon svake izvedbe primali smo zamolbe za još jednom reprizom i upite mailom iz Hrvatske i inozemstva: “Kojim ste ljepilom to zalijepili na čašu?” “Od čega su kuglice?” “Kako se rade ružice?” “Kako se dobije efekt pjeskarenog/zaleđenog stakla?”  Odlučih, stoga, svim zainteresiranima odgovoriti jednim potezom.
Evo ga, tu je- tutorial o izradi One Čaše ;)

DSC04414

Materijali koji su vam potrebni su:
- staklena čaša
- jedan do dva režnja  fimo pločice
- zrnata akrilna pasta po izboru ( npr,  Liquitex glass beads ili Liquitex white opaque flakes)
- mat gel
- spužvica, špatula, skalpel
-  Pentartove 3D kuglice u dvije veličine (small i big)
- bijela akrilna boja te još jedna po izboru
Prije izrade same čaše, potrebno je izraditi i ispeći ružice (ili neko drugo cvijeće) od fimo mase. Ja gotovo uvijek koristim FIMO EFFECT, i to glitter bijeli ili metallic bijeli. Nakon pečenja glitter verzija presijava se iridescentnim šljokicama, a metallic bijeli postaje sedefasti. U slučaju da ih nemate, dobro će poslužiti i obični bijeli fimo. vjerovali ili ne, za izradu ovih ružica potrošila sam samo nešto više od jednog režnja fima. Napravite što tanje elemente, fimo je jako rastezljiv- ne samo da ćete uštedjeti, već će ružice biti lakše i tako će biti manje mogućnosti da vam otpadnu.


DSC04359 DSC04361
Izvaljajte tanak valjak fima i onda ga spljoštite u “trakicu”.

DSC04362 DSC04363
Trakicu uvijajte u obliku pužića, prema unutra, a zadnji kraj samo malo presavijte prema van. Dobili ste pupoljak.
DSC04364 DSC04365
Ružu ćete dobiti tako da na pripremljeni pupoljak dodate još latica. Pripremite nekoliko kuglica promjera 4.5 mm i spljoštite ih prstom, ne pazeći na oblik-što su nepravilnije, latice će prirodnije izgledati. Svakoj latici vrhove gornjih rubova lagano  gurnite prema van.
DSC04367 DSC04369
Stavite onoliko latica koliko želite, preklapajući im rubove. Učvrstite latice u donjem dijelu cvijeta, kako se ne bi slijepile.
DSC04371 DSC04370
Pripremite nekoliko ružica u različitim veličinama i nekoliko pupoljaka. Svakoj ruži i pupoljku skapelom odrežite stražnji dio kako bi ostao ravan (tako će se lakše zalijepiti za čašu).  Ružice pecite 25 minuta u pećnici na 110 stupnjeva C.

Kad su ružice ispečene, pripremite ostatak materijala:
DSC04384 DSC04385
3D kuglice proizvode se u dvije veličine, i ja sam koristila obje-više malih, nešto manje velikih.  Dvije Liquitexove paste su one koje najčešće koristim-ne trebaju vam obje, već samo jedna. Nije nužno da budu baš ove, ali svakako trebaju biti “zrnate” – dakle,paste koje u sebi sadrže i vezivo i “komadiće nečega”. Zašto? Vidjet ćete kasnije ;)


DSC04395
Čašu je potrebno očistiti alkoholom, te potapkati spužvicom i mat gelom koji će joj dati izgled pjeskarenog stakla. Sloj ne treba biti debeo, ali ni proziran. Posušite fenom i pripazite: ako će se iz čaše doista i piti, gornji rub treba ostati čist i bez aplikacija.


 DSC04396
Na paleti pripremite akrilnu bijelu boju (može i perla bijelu) i još jednu po izboru ( ovdje je to srebrna), nešto malih i velikih 3D kuglica te dvije hrpice paste. Ne pretjerujte s količinom paste i imajte na umu da bijela boja treba prevladavati. Vidjela sam i drugačije kombinacije, i u svim mogućim bojama i – vjerujte, nije dobro!

  DSC04398 DSC04399
Malo kuglica umiješajte u bijelu akrilnu boju, a malo u srebrnu. Osim što će obojati kuglice, akrilna boja poslužit će i kao vezivo kojim će se zalijepiti na čašu.

DSC04397
Isto ćete napraviti i s hrpicama paste- jednu ćete obojati malom količinom srebrne, a drugu bijele boje. Mala količina obojati će samo vezivo, te će staklene kuglice iz jedne ili bijele pahuljice iz druge paste ostati takve kakve jesu, u svojoj prirodnoj boji, te se lijepo isticati i stvarati kontrast na čaši. Iz ovog razloga koristimo zrnate paste, kako bismo dobili gradaciju 3D kuglica (zrnca iz pasti izgledaju kao mikro kuglice) i kako bismo se mogli poigrati bojama. Zašto drugu hrpicu bojamo bijelom bojom? Iako pasta u svježem obliku izgleda bijela-nije. Vezivo po sušenju postaje prozirno. ako hoćemo da ostane bijela, moramo je obojati.
Kad je sve spremno, možete krenuti s ukrašavanjem čaše. Ovaj će posao biti gotov u nekoliko minuta. Koliko god da budete uživali u tome, zapamtite: kod ove čaše manje je više.
 DSC04400 DSC04401DSC04402
Neravno nanesite bijelo obojanu pastu kao podlogu i u nju zalijepite ružice od fima, i to u one dijelove gdje ima najviše paste. Kada ste ih zalijepili, čašu polegnite i od sada je držite u tom položaju, kako materijal ne bi odklizao dolje. Možete ukrasiti i dno čaše.

  DSC04403 DSC04404
Vrhom špatule mjestimično dodajte obojane kuglice i obojanu pastu. Žao mi je što se zbog loše rasvjete na fotografijama ne vidi dobro gdje je srebrna pasta. Svakako je iskoristite i kako biste sakrili rubove ružica, tamo gdje ste ih lijepili na čašu.

DSC04405 DSC04406
 DSC04408  DSC04410
Na kraju dodajte detalje konturom za staklo- perla bijela je moja omiljena! I tako dobro ide uz ovu kombinaciju.

Ta-daaaaaa….!
     DSC04409DSC04412
Evo fotografije nekoliko mogućih kombinacija boja, koje smo imali na radionicama. Ne zaboravite, bijela treba ostati glavna ;)
DSC04336 DSC04344
 DSC04414  DSC04417Pin It

9 komentar(a):

  1. Wow... izgleda predobro. Čini mi se malo komplicirano, samo ću gledati (za sada).

    OdgovoriIzbriši
  2. Ideja je divna a realizacija savršena, sigurna sam da ćeš oduševiti svoje drage polaznice ovim detaljnim tutićem, zaista je savršen!

    OdgovoriIzbriši
  3. @Angie-nije komplicirano, nakon što ispečeš ružice treba ti doslovno 5 minuta za sve napraviti.
    @Tea- hvala ti!

    OdgovoriIzbriši
  4. savršeni tutorial i predivna ideja :)) vjerujem da moji živci ne bi izdržali sve ove detalje, ali da ovo dobijem na poklon bila bi oduševljena :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Gde si bila pre mesec dana kad smo ocajnicki trazile dve ovakve case..a i ja sam blesava - kad mi trebaju ovakve stvarcice, znam koga treba pitati. Pamet (sebi) u glavu za neki naredni put :))

    OdgovoriIzbriši
  6. bila sam lani na prezentaciji ali nikao doć na radionicu kad je ova časa u pitanju :(

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je tako romantično, svečano, privlačno..."načičkano" taman kolko treba i jako mi se sviđa...spremam za slučaj da mi dođe volje da se pozabavim i fimom...hvala na tutu kad već ne mogu prisustvovati ovakvim radionicama :))))

    OdgovoriIzbriši
  8. savršene su *.*
    ali nisam sigurna da bih ja to mogla napravit :-(

    OdgovoriIzbriši
  9. Vrlo lijepo. Čaša me fascinirala. Pokušati ču napraviti i ja .

    OdgovoriIzbriši